Jumaat, 11 Februari 2011

ilmu diumpamakan sebagai satu perkara yang perlu di walimahkan..

Assalamualaikum semua.. semoga berada dalam lindungan Allah hendaNYA…

“Kerenah adik”..sebenarnya kalau nak bercerita mengenai adik adik ana ni memakan masa setahun pon x akan abis.., al maklumlah..adik ramai..,kerenah sorang – sorang pon bermacam ragam..,ade yang happy gud lucky .., ade yang kuat berangan yang kuat perasan pon ada..,kadang – kadang   itulah yang menyebabkan keluarga bahagia..,…no fighting 2…huhuhu…~~

Balkis nama diberi berumur 11 tahun.., adik perempuan melayu terakhir ni… ..(gambar tu masa umurr dia  9 tahun)
Suatu hari ni.., dia baru balik dari asrama ..sekolah rendah agama ghufran..,time tu baru aja lepas program KEM KEPIMPINAN..maybe nak minat dia nak memimpin kami semua satu keluarga ni..dia pon buat  announcement…
“eh kakak kakakku..sini jap..balkis ade citer ckit nak bagi tau”.. “mula dah”…bisik  kami yang lain.

Yela..mana x keluar ayat macam tu..si balkis ni orangnya kuat berangan ..,kotla apa yang nak dia sampaikan tu..hanya nak cari publisiti..hehehe (jahatkan kakak sorang niJ)

Mula mula dia citer, pasal kem dia tu..aktiviti tula..nila..macam ni.., macam tu..,kesana.., kesini…,yang kitaorang ni dah malas nak dengar,…(bajet la sbb banyak aktiviti yang dia buat kami semua dah lalui ..)
Kami  2 orang je time tu( ana and khairunnisa a.k.a umi)..malas dah nak dengar ..so buat gaya malas mendengar..

Merajuk adik tu..dah kakak nyer x nak dengar ..berontakla…
Tapi dia ni seorang yang bukan melayansgt rajuknya sekejap je …pastu buat announcement lagi..

“eh kakak sitah ..,sini jap nak cakap..”

Ana plak jawab.. “nape..nak cakap ape lagi..”

“ni hah dengar kejap balkis nak citer ..ni best yer..”

“apala yang nak diceritakan tu..hah dari citer yang x munasabah ..baik kis citer ckit apa penyampaian malam tadi..ade ceramah kan..heheh…ke..kis x attention semalam..??”Tanya ana..

“tula..orang tak abis cakap dah cakap..sabar jap..tu yang balkis nak citer..pasal ceramah malam tadi…cikgu Aziz yang bagi…” desak balkis..

“sebenarnya kis nak kacau mak dulu..tapi nanti macam x menjadi pulak..”..rungut balkis..

“hah ape citernya yang  boleh menyebabkan kis kata nak mengacau mak tu..”ngomel ana…

“ macam ni..buat dulu dekat kakak sitah…baru test kat mak leh..?”.. “boleh..” ana menjawab..

“sebenarnya balkis nak bercinta ..,bila lepas dengar ceramah malam tadi..”balkis memulakan..

Terkejup ana bukan kepalang.. “nak bercinta…cikgu jenis ape tu yang ceramah suruh budak bercinta…kis kecik lagi nak bercinta ..amboi..!!”..tegas..

Dengan muka yang selamba..,balkis menyatakan, “eh lek lek jangan marah dulu bawak bersabar..”

Amboi..makin geram kat hati time tu..”balkis ni biar betul..,ssihat ke tak ko ni??”

“ish tupon nak marah ke..orang tak abis cakap lagi ..dah menyampuk..”..gelak balkis..hahah…

“orang nak bercinta ngan buku..,nak bertunang gak..tapi dengan peperiksaan..,nak akad nikah gak..,tapi dengan kejayaan..baru hidup bahagia…..huhuhuhu…bangbibgbooommmmmmmmmmmmm”leter si balkis…

“kureng asem punya adik..” sambung ana lagi

 “hah bagusla tu..,dah Berjaya jerat akak..,nak teruskan misilah tu..menyakat mak pulak..,pastu menyakat ayah..,karang nanti x pasal pasal belum ko abis cakap dah diberi hi5 melekat kat pipi tu..baru padan muka..”

“ish..,seronok juga..nanti baru mak ayah bangga dapat balkis..,kalau kne lempang pon pastu bila terang kan yang betul..,lagi ayah ngaan mak sayang..heheheh…”ngomel balkis…

“ya allah napela punya adik kuat perasan ni..dahla..beranagn banyak..,tambah perisa perasan pulak dah”rungut ana..

Boleh balkis tu menjawab lagi.. “nape punya adik macam kis yer..sebab asalnya perasan ngan kuat berangan tu dari akak ,,tu yang dapat adik pun lebih kuranbg je..hahahahahha”

“malas nak layan ko..,hah nak test mak tak??”

“X yahla..mak dah dengar dah pon ..tu,sebelah pintu nagh kemaskan buku..,tak kan x dengar..kan mak”soal balkis pada mak ana.

Senyum je mak ana..,anak dia sorang ni mmg mak paling kenal..

“ dah kenakan akak x yahla kenakan orang lain ..dah puas dah..hehehe” ngomel balkis..

selamat berjuang adik ku ..


So bila dia buat macam itu pada ana barulah ana paham ..,adik ana ni dah cukup besar untuk diberi ilmu yang lebih untuk menghadapi kehidupan yang akan dia lalui..moga Allah sentiasa menjaga dirinya..

p/s: sebenarnya hidup dengan adik adik yang ada disekeliling kita ni yang mengajar macam macam dalam kehidupan walaupun dia bukan seperti kita yang sudah dewasa .

jadi ana nak pesan ..adik itu satu anugerah...suka ana..ada 7 adik hehehe...7 anugerah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terdapat ralat dalam alat ini

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...