Rabu, 2 Mac 2011

.:: 'PASSWORD' DALAM BERDOA ::.

Assalamualaikum semua…
semoga berada dalam lindungan Allah hendaknya…,ceita pasal password doa ini apa yer….???

Ada kata laluan ke sebelum nak berdoa ni...??
Mestilah ada…. 

hati ini lebih gembira pabilah kita memanjatkan doa dengan penuh rasa izzah...

Sape kata x ade…tapi sebelum kita mengetahui lebih lanjut mengenai ‘password’  ini..kita kena ketahui dahulu permulaan berdoa tu bagaimana..betul x..??

Bagaimana tu!!!
Ok firstly …kita bayangkan ini adalah sepucuk surat..
Hah..dalam etika nak sediakan surat macam mana ??perlukan apa ..??
-setem
-nama penerima
-kata kata aluan …
-isi isi penting tuk disampaikan..


Hurm..dah paham dah cara nya…so, apabila kita berdoa perlu ada

-puji-pujian kepada ALLAH..
-berselawat kepada kekasihnya iaitu Rasulullah s.a.w.
- berdoa dengan penuh keyakinan..
-akhirinyanya juga dengan puji-pujian dan juga berselawat.

Bukan doa je yang ade..hatta nak masuk syurga pon perlunya sebuah 'KUNCI'



Kemudian….barulah check pulak password kita ni jadi x..???

 “tadi kata ade password..apa password yer.”

“ni yang nak bagi ini ..saabar nuoooo…”

“W2K”…,

Tu lah passwordnya..dah kita bermain dengan cara password ..,

jadi kita pon berdoa guna symbol symbol cam password yer…ada ke yang membaca ni  ..passwordnya sama dengan  yang tadi baru saya nyatakan….hehehehe kalau ter sama minta maaf la….

ok...biar saya terangkan sedikit demi sedikit..."w2k".,

  • W = WUDHUK...nape wudhu'??? kerna kita ini seboleh bolehnya perlulah membersihkan diri dengan berudhu' supaya kita lebih berasa nikmat dengannya...kitakan hendak meminta sesuatu dari Allah...jadi perlulah sentiasa berkeadaan yang lebih suci...
  • 2k = membawa erti..., dua perkara yang harus kita ketahui..., iaitu k yang pertama , kekhusyukan yang tinggi kepada allah...bermaksud ..,menceritakan segalanya dengan penuh harapan dan bersungguh sungguh......manakala k yang kedua pulak adalah keyakinan kepada doa yang kita pohon .., kerna apa seperti ini.., sebab kita harus percaya doa kita dimakbulkan oleh allah..., kerana allah sudah berjanji kepada hambanya yang berdoa akan dimakbulkan...Insyaallah...

Jd bukan itu sahaja...
password ini perlu juga di formulakan dengan

W2K + ADAB NYA = BERHASIL...

huh ..susahnya macam ni kalau nak berdoa...banyak betul intipati yang perlu dilaksanakan...sapa kata susah..., ianya tak susah pon..kita kan dah diajar dari kecil untuk berdoa... takkan payah nak laksanakannya dengan lebih bersungguh - sungguh...betul x???

nak citer ttg adab- adabnya...mesti semua dah tahu..cume perlu selalu diperingatkan...
kerana apa..?kerana masyarakat yang diluar sana banyak yang ter'lajak ' ...
macam mane tu ter'lajak ' diorang...

ter'lajak' = x khusyuk... 

sebelah tangan tadah tangan ...yang sebelahnya....macam macam 
( garu sanalah..., tercuit situlah..yang lebih parah, lagi balas sms) masyaallah...teror diorang ni...



bukan 2 je..kadang kadang ..tangan tu dah elok bertadah meng'aminkan' doa..tapi mata pulak yang liar...
(tengok cantiknya corak kawan tu punyer telekung..hehehehe, macam macam lah..kalau nak senaraikan .. x cukup GB ni...)

hah satu lagi.. kita kalau nak cerita tntg khusyuk pon mereka suka sebab apa ..sebab mereka tak tahu bagaimana itu yang dikatakan khusyuk dalam solat ,doa dan sebagainya...hurm..macam berdoa..
cuba bandingkan yer...

org yang baca dengan lafaz " allahuma firli zunubi..."
org akan terkesan x..berbanding dengan yang ini.." ya allah ya tuhanku.. jagalah kedua ibubapa ku dan kasihanilah mereka ..."
lebih yang nikan...

mengapa yer...??
senang jer..kunci utamanya ialah paham apa yang kita pohon itu...kerana apabila kita memahami maksudnya., lebih senang untuk kita merayu kepada ALLAH dengan bersungguh-sungguh...

bercerita mengenai doa yang paling elok adalah doa yang kita perolehi daripada AL-QURAN kerana doa yang berada di situ adalah doa doa para nabi..dan juga doa yang disunnatkan oleh Rasulullah...





 beramal apa yang telah kita ceburi selama ini dengan lebih bersungguh -sungguh..Insyaallah ..moga Allah mempermudahkan segala urusan sesama kita ..Ameen...

WALAHU'ALAM..


 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terdapat ralat dalam alat ini

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...