Jumaat, 16 Mac 2012

Surat ? Cinta yang tidak masuk akal..

Assalamualaikum w.b.t...
Sejambak kasih dan sayang saya mohon maaf  pada "sayapiqalbu with iman"
bukan mengabaikan, tapi mendahului yang penting , Insyaallah.

selawat dan salam kita hadiahkan kepada rasul Anbiya' dan sahabat serta keluarnya, Semoga Allah memberkati kita , Amin...

Alhamdulillah, selamat berakhir bahtera "alam study tk semesta 2" ada lagi,,, dan ucapan riang "selamat datang holiday"
kembali mengembirakan ibu dan ayah menjadi peneman mereka di sisi saya..

Rindu pula pada sahabat seperjuangan ~
 InsyaAllah, saya ingin berkongsi satu kebenaran, mengajak pengunjung berfikir sejenak, apa ibrah yang boleh kita jadikan sempadan dalam melayari kehidupan yang semestinya perlu dihiasi dengan keindahan kerana semuanya pinjaman dari Illahi..

kita telusuri sebentar,


Seorang ayah pergi merantau ke luar negara untuk mencari rezeki meninggalkan seorang isteri dan tiga orang anak. Dia seorang yang penyayang dan sangat dikasihi dan dihormati pula oleh ahli keluarganya.

Setelah keadaannya di rantau orang agak stabil, dia menghantar surat pertama kepada keluarganya. Mereka sangat gembira menerima surat yang sungguh bermakna dari seorang ayah yang sangat dikasihi dan disayangi. Sampul surat itu ditenung berulang kali. Masing-masing memeluk dan mengucup surat tersebut bagai tidak mahu dilepaskan. Kemudian surat yang berharga itu disimpan di dalam pembalut sutera yang indah. Sekali sekala surat itu dikeluarkan dari pembalutnya untuk dibersihkan daripada debu dan habuk. Kemudian meletakkan kembali di dalam pembalutnya.

Kemudian tiba pula surat kedua, ketiga dan seterusnya. Semuanya disimpan dan dijaga rapi seperti surat pertama.Beberapa tahun berlalu…


Tibalah masa untuk si ayah pulang menemui keluarga tercinta. Alangkah terkejutnya dia apabila mendapati tiada seorangpun yang tinggal kecuali anak bongsunya. Dengan cemas dia bertanya:

- Mana ibumu?

- Ibu ditimpa sakit yang amat teruk. Kami tidak ada wang untuk membiayai rawatannya sehingga akhirnya dia meninggal dunia.
- Kenapa begitu? Apakah kamu tidak membuka suratku yang pertama? Di dalamnya terkandung sejumlah wang yang banyak untuk perbelanjaan kamu?

- Tidak!

- Di mana pula abangmu?

- Dia telah terpengaruh dengan kawan-kawan sebaya yang jahat. Selepas kematian ibu, tidak ada siapa yang mampu menasihatinya. Sekarang dia sudah jadi sebahagian daripada mereka.

- (Ayah semakin hairan) Kenapa begitu? Aku telah tulis dengan panjang lebar menasihati kamu agar berhati-hati memilih kawan. Jangan berkawan dengan orang jahat kerana lama kelamaan kita juga akan jadi jahat! Aku juga meminta agar abangmu itu mengikut aku di rantau orang. Apakah kamu tidak membaca suratku?

- Tidak!

- لا حول ولا قوة إلا بالله

- Kakakmu di mana?

- Dia pernah tulis surat kepada ayah meminta nasihat tentang seorang pemuda yang melamarnya. Sekarang dia telah berkawin dengan pemuda itu. Tapi malangnya dia tidak bahagia. Hidupnya menderita didera sepanjang masa lahir dan batin.

- Bukankah aku telah jawab surat itu menasihatinya agar jangan terima lamaran pemuda itu? Aku telah ingatkan, jangan pillih pasangan berdasarkan harta dan kedudukan. Tapi pilihlah berdasarkan agama, akhlak dan keturunan! Kamu tidak baca semua surat-suratku?

- Tidak! Kami simpan surat-surat ayah di dalam pembalut sutera yang cantik, kami usap dan cium surat itu sebagai tanda sayang dan rindu kami kepada ayah! Tetapi kami tidak membacanya…

Tidak ada siapa yang percaya akan kebenaran cerita ini. Mungkin ada yang akan berkata ia tidak masuk akal sama sekali!


Namun sedarkah kita bahawa inilah kisah benar. Kisah yang tak masuk akal inilah yang berlaku dalam kehidupan umat Islam hari ini?


Kita menerima SURAT dari Yang Maha Mengetahui, Maha Pengasih, Maha Penyayang, Maha Memerhati lagi Maha Bijaksana. SURAT yang mengandungi panduan, ajaran serta petunjuk dalam segenap bidang kehidupan. Tetapi sejauh mana kita membaca, memahami dan mengikuti panduan yang diberi?
Maka jadilah apa yang terjadi! Umat Islam mati dibunuh saban hari, di sana sini. Jenayah meningkat, keruntuhan akhlak mencemaskan di semua peringkat, wanita-wanita didera dan diperkosa tanpa mengira tua atau muda, bayi-bayi yang tidak berdosa dibuang merata-rata, dan bermacam-macam kejahatan, maksiat dan kemungkaran yang menjijikkan.


Semuanya berpunca daripada tidak membaca dan mengambil pengajaran daripada SURAT yang dikirim oleh Pencipta Yang Maha Esa Yang Amat Sayang kepada makhluk-Nya!

Ya!!! benar semua berpunca dari diri kita.. mahu mengambil pengajaran atau membiarkan kehidupan tanpa arah tujuan..

Demi masa ~ Sesungguhnya manusia itu berda dalam kerugian .. kecuali :
  • Orang - orang yang beriman,
  • dan beramal soleh,
  • dan yang berpesan pesan  kpd kebenaran
  • dan berpesan pesan dengan kesabaran..
~surah al-asr.


 Syukran , moga sampai ke hati , :) 


6 ulasan:

  1. assalamualaikum. memang benar sekali. Lagi kaya seseorang lagi cantik al quran katbrumah dia. tapi dah jd hiasan. Penyalahgunaan yang melampau. semoga dijauhi allah dari kita. amin.

    BalasPadam
  2. Insyaallah, sebarkan lah.. moga Allah kasih

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...